Saur

fredag

Publicerad 2022-08-12 09:08:43 i Allmänt,

Hilding har hunnit bli 10 månader och lever livet, han har kryper omkring som en vilde och ställer sig upp och går runt allt, gå-vagnen ute är en höjdare. Han står själv lite kortare stunder, äter nästan allt och oftast rejäla portioner, han älskar verkligen mat och hans största motgång i livet är när han inte får samma mat som vi andra har på tallriken eller när han inte får en egen sked och helst tallrik, måste köpa en tallrik med sugpropp...leken "kasta allt i golvet" har också börjat. 
Sömnen är lyxig just nu i vårt hus, sen han har slutat nattamma (på eget initiativ efter 8-9 månaderskrisen) så sover han i princip hela nätter ca 19.00-08.00, gärna till 09 med om han inte blir väckt av storasyskonen,  han kan vakna och gny lite en, två gånger men somnar oftast om på en gång. På dagen sover han däremot oftast bara en gång och har gjort ett tag, i bland 40 min och i bland 1h, väldigt sällan mer än 1,30, han sover väl det han ska för natten tänker jag. Han är en nöjd kille som gillar att kramas och älskar musik, börjar dansa med armarna och klappa händer så fort volymen höjs! Bada och vatten är en annan höjdare och i slutet av augusti ska vi börja på babysim, det blir kul!

Sista två-tre veckorna har John jobbat och varit borta och jag har vardags-varit själv med kidsen, vädret har varit okej så vi har kunnat vara ute vilket underlättar rejält, hallonbuskarna och studsmattan, hade lite ångest innan, mest för att hinna se till att odd inte kramar i hjäl sina småsyskon i tid och otid, han börjar bli en lång och stor kille och det är inte helt lätt att komma ur kram-greppet, men det har gått ganska bra, vi har tagit oss i väg på blåbärsplock i skogen, liten cykeltur, och en hel del badande i röje, på måndag börjar förskolan och på tisdag ska jag i väg på 2 skogsvårdsdagar i Lycksele med kollegerna, det blir kul, nästan som semester. 

Jag och Odd har varit i fjällstugan i Tänndalen med Anna och kusinerna Viking och Disa, roligt att få spendera tid med bara Odd utan att jaga småsyskon samtidigt, man märker att han börjar bli en stor kille, han har tagit stora utvecklingssteg i sommar! Vi körde springcykel i cykelparkerna, gick på små utflykter och badade i tänndalssjön, bäst var sittliften, värst var när hans mamma inte förstod att vi skulle åka sittlift ett varv innan vi skulle cykla ner för backen och mamman bar barn och cykel ner för halva backen innan poletten trillade ner och fick gå upp igen och åka ett varv sittlift innan vi kunde cykla ner, nu vid gott mod...
Han kommunicerar med ord på en annan nivå, hans ordförståelse är större, 2-3 ordsmeningar börjar komma allt mer, han svarar och kan bearbeta instruktioner på ett annat sätt och följer flocken betydligt bättre, han hänger även på utflykter och tycker att det är rätt kul även om han inte vet vad som ska hända här näst. Vi har testat att ta bort blöjan dagtid igen och även här har han börjat kunna säga till när det är dags, i allafall 1 av 5 gånger, vi får se hur fortsättningen följer, det krävs ett ganska stort engagemang med toaträningen av mig och energin till att tvätta dubbelt upp och jaga pottan är kanske inte on point just nu. För tillfället är han inne i en lättsam period i livet, vilket gör att jag tycker att livet är ganska enkelt, men som alla barn har han perioder av motgångar och för 2 veckor sedan tänkte jag att nu blir det korttidsboende och stödfamilj för att fixa det, det svänger fort I hockey....höga ljud och brottningsmatcher mellan syskon hör väl till familjelivet, men med ett funkiskids tror jag att det i bland tar sig till en ny nivå, eller är det kanske mest mina skuldkänslor över att inte hinna räcka till för att få bra situationer samtidigt som allt annat ska roddas, Odd kan behöva ett typ "hjälp-jag" när det ska lekas för att bli bra, vilket hinns med ca 0-1 av 10 gånger just nu..
Nåväl! Just ju en bra period och det njuter vi av och ett år till på förskolan eftersom han har fått uppskjuten skolstart, det kommer bli bra, vi kommer att ha ett bra, roligt och utmanande år framför oss.

Olga är fortsatt en redig, bestämd liten dam som börjar komma med så roliga uttryck, märks att hon är som ett tvättsvamp vad gäller ord och meningar, ibland undrar jag vart hon hör allt. Hon gör gärna som storebror, hoppar studsmatta och kör springcykel. Lillebror är helt okej, i bland får han ett tjuvnyp men oftast är hon kramgo och rätt smart, har han något hon vill ha kör hon byteshandel och han köper det (oftast). Hon vet det mesta här i världen och kan inte förstå varför jag ska lägga mig i saker och ting, kan själv och vet bäst är mottot just nu, och mycket kan hon själv och får även göra, utvecklande för henne och lugnast för oss andra, hehe, nej men man kan säga att vi väljer våra fighter och det är väl som det ska vara när vi har en herraväldeshärskare i huset, skulle inte förvåna mig om hon styr upp Ryssland om 20-30 år. 

Jahaa jag då? Förutom hemmafru och mamma-arbetet så försöker jag ta mig ut på små träningsrundor och lyckas väl med det helt okej efter förutsättningar, jag har fortsatt känningar i baksida lår/knä/vad vilket gör att jag inte tar mig ut på några längre löppass, men så länge jag håller mig runt 7-8 km så går det okej. Körde två lite längre pass I fjällen, men fick bakslag deluxe och får väl nu hålla mig på 45 minuters pass igen. Lite intervaller, rullskidor och något cykelpass blir det med, och lite hemmagympa, kroppen efter 3 graviditeter behöver sin dos av höftlyft och cykelsparkar för att hålla ihop.
Kände mig så hiskeligt trött ett tag I somras, fick ta lite prover och ligger i vanlig ordning lite lågt på järn, dem upptäckte också att ena hjärtklaffen är lite större än den andra så nu är jag inbokad på ett arbets-ekg, inte så värst orolig egentligen, men när läkaren avslutade samtalet med "känner du trycker över bröstet, åk in på akuten direkt" blir man ju ändå lite nojig och känner efter mer än vanligt, vill inte att mina barn ska bli moderslösa. 
Tanken var att jag skulle jobba lite i sommar, och lite med betoning på liiite jobb har det blivit, kul och skönt att komma I väg småsvängar, men också lite stress över att vilja hinna mer, svårt att få ihop schemat med john som har jobb uppöver öronen. 

Nu, fredag, bad och hallonplock!












Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela